måndag 23 maj 2011

Skolavslutning och betyg

Snart är det dags för skolavslutning igen. Det är inte klokt vad ett år passerar snabbt, inte underligt att vi blir gamla så fort :=) När man jobbar som lärare är detta en tid med mycket extra göromål förutom de lektioner vi har och allt som hör till det. Mest jobb har de lärare som är mentorer till avgångsklasser som ska ha sina slutbetyg. Det är så mycket saker runt omkring; överlämnandekonferenser, åtgärder för de som inte uppfyllt betygskraven, föräldrakontakter, saker som måste utföras, beställas, avbeställas o s v. En ganska stressig tid med andra ord. Om man inte själv är inne i den här perioden, kan det vara ganska roligt att studera ansikten på de lärare som är mitt inne i detta. Spända, frustrerade, sammanbitna, frånvarande, samlade ansiktsuttryck. Det är så mycket som ska klaffa och mycket ligger på lärarens axlar. Det handlar ju om ungdomars framtid och därför vill vi lärare inget hellre än att de ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg.

Jag skulle önska att alla fick se vilket engagemang och vilket jobb som läggs ner på de elever som riskerar att bli utan betyg. Nu kan jag bara prata för vår skola, men utifrån de resurser vi har gör vi vårt allra yttersta för att våra elever ska få ett slutbetyg. Förutom den hjälp eleverna får i skolan, har de dessutom möjlighet att söka sommarskola om det finns chans att klara ett godkänt betyg i något av ämnena. Vi har engagerade lärare som lägger ner mycket extra tid utöver undervisningstiden och ger nya uppgifter och prov till elever som behöver klara sitt betyg. Det är ju faktiskt så att många elever vaknar upp i elfte timmen och inser att det här håller på att gå dem ur händerna och då vill både de och föräldrarna veta vad eleven kan göra för att få betyg. Då gäller det att ha en plan och engagemanget bland lärarna är det inget fel på.

Nu hoppas jag att den sommar som kommer, vädermässigt ska bli den bästa på många år. Vi lever upp när solen skiner och kroppen samlar energi. Eleverna är också trötta, de har väldigt mycket med läxor och annat och behöver få vila ordentligt. Ni som inte jobbar inom skolan ska veta att de flesta ungdomarna är fantastiska. Det är oftast de få som stör vi hör talas om men de allra flesta är trevliga, sociala, roliga, spontana och duktiga ungdomar som vi kan vara stolta över!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar