fredag 20 maj 2011

Chokladbakelser

3 st ägg
4,5 dl socker
150 g smält smör
6 msk kakao
1,5 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl

Garnering:
150 g smält smör
6 msk socker
3 tsk vetemjöl
6 tsk kakao
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smält smör.
Tillsätt sedan kakao, salt, vaniljsocker och sist vetemjöl. Fortsätt att vispa tills smeten är jämn.
Fyll muffinsformar ungefär till hälften med smet. Det går också bra att använda aluminiumformar eftersom de ger bra stadga.
Grädda bakelserna i mitten av ugnen ca 15 minuter. De är godast när de är lite kladdiga och sega så plocka hellre ut de för tidigt än för sent. Testa med provsticka efter 15 minuter tills stickan är lagom smetig.
Gör en fördjupning i mitten av bakelserna med baksidan av en sked. Här ska du sedan lägga glasyren.

Glasyren:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt det sjuda men rör om hela tiden så att det inte bränner vid.
2. Tillsätt socker, kakao, vetemjöl och vispa så att det inte klumpar sig.
3. Fortsätt att röra tills glasyren tjocknar och blir seg, då är den klar.
Lägg en klick glasyr i fördjupningen och ställ in bakelserna i kylen så att glasyren stelnar.
Bakelserna är nästan godast när de är lite kalla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar