söndag 14 augusti 2011

Portergryta

Detta är en variant på porterstek. Jättegod gryta som enligt mitt tycke är godast att äta till potatis, gärna pressad. Jag har testat att göra av fläskytterfilé och det blev väldigt mört och gott. Det är gott att även blanda i små babymorötter, hela champinjoner och syltlök. Tillsätt efter tycke och smak.

1 kg grytbitar av älg eller nöt
1 flaska porter eller mörkt öl
0,75 dl outspädd svartvinbärssaft
0,5 dl soja
10 st enbär
1 tsk timjan
2 st tärningar köttbuljong
0,5 tsk svartpeppar
ca 15 st små skalade lökar, typ scharlottenlök
Vetemjöl(vispas i grädden)
Grädde (efter tycke och smak, men runt 2-3 dl, prova Er fram)

Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar.
Häll porter, saft och soja i en gryta, lägg i enbär, timjan, buljongtärningar och svartpeppar.
Koka upp, lägg i köttet och koka det mört under lock 1,5-2 timmar. Använder ni fläskytterfilé behöver Ni inte koka köttet så länge eftersom det är så mört.
Fräs lökarna i lite matfett och lägg dem i grytan.
Vispa ihop grädde och mjöl, rör ner och koka grytan ytterligare ca 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar