söndag 26 augusti 2012

Ett nytt läsår


Tänk vad en sommar går fort och i morgon börjar eleverna sitt nya läsår. Vi lärare har redan jobbat sju dagar med förberedelser, föreläsningar m m inför skolstarten och det är mycket att ordna så allt ska fungera på bästa sätt. Elever flyttar, elever kommer och ska placeras i olika klasser, arbetsområden med tillhörande pedagogiska planeringar ska förberedas, regler ändras, regler kommer till, åtgärdsprogram ska skrivas och mycket annat. Det är så mycket "runtomkring arbete" för dagens lärare förutom att undervisa.

"Mina" elever börjar nu sitt sista år i grundskolan och för dem är det nu hårt arbete som gäller för att nå det mål de har. För att komma in på det program de vill så gäller det att att få så bra betyg som de bara kan. Ett populärt program kan ha höga intagningspoäng och då gäller det att få så bra betyg som möjligt för att ha någon chans i konkurrensen. Många elever är fokuserade på sitt mål medan andra inte riktigt orkar eller har förmågan att nå de mål de egentligen vill. Som lärare jobbar vi med olika medel för att hjälpa dem att lyckas och för att nå de drömmar de har och ofta handlar det om ett omfattande arbete med olika insatser både från oss pedagoger, hemmet och inte minst från eleven själv.

                                                 Bilden från Google

Som lärare får man ofta ta någon dag av helgen till hjälp, ofta söndag, för att planera eller förbereda olika saker och det är precis vad jag ska göra idag. Veckoplaneringen som jag gjort måste tittas över igen så jag inte har glömt bort något och eftersom jag också får nya klasser så måste jag titta lite närmare på upplägget med dessa.Det är viktigt att få en bra start med en ny klass så flyter det på mycket lättare sen. De flesta ungdomarna i skolan är väldigt fina och det är bara en liten "klick" som förstör och skapar dålig stämning, det tycker jag är viktigt att veta. Det är lätt för utomstående att klumpa ihop alla till en helhet och säga att "dagens skolungdomar är", men inget kan vara mer felaktigt. Vi har fina killar och tjejer på skolan som sköter sig bra och som vi har väldigt trevligt tillsammans med, det är sanningen!








måndag 6 augusti 2012

Kålpudding


Finns det något godare än vanlig husmanskost. Här är ett recept på en gammal hederlig kålpudding, vansinnigt gott tillsammans med gräddsås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt.
Det finns ett antal recept att gå efter men det här tycker jag är absolut bäst.

1 stort kålhuvud

Färsblandningen:
Ca 800 gram köttfärs
2 st mindre eller 1 stor lök
2 portioner kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt                           
0,5 tsk svart- eller vitpeppar
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens                           

Kålen: 
3 msk sirap
1 msk kinesisk eller japansk soja

Såsen
3 dl vatten
1 st buljongtärning
Grädde
Mjöl

1. Börja med att skära vitkålen i strimlor eller småbitar. Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk. Tillsätt sirap och soja och rör om.
2. Sätt ugnen på drygt 200 grader.
3. Hacka löken fint och blanda den, riset och ägget i köttfärsen. Salta och peppra. Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös.
4. Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i en rymlig ugnsform. Häll buljongen över och lägg återstående kål ovanpå.
5. Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då ha fått fin färg. Om den ser ut att brännas (kolla efter drygt halva tiden) lägg folie löst över.
6. Buljongen blir bas till såsen. Den kan hällas av 10-15 minuter innan kålpuddingen är färdig eller man kan vänta.
7. Red såsen med mjöl (gärna idealmjöl) och späd med grädde och/eller mjölk. Smaka av med salt, peppar, ev soja och vid behov lite buljongtärningssmulor.