fredag 5 september 2014

DJÄVULSSYLT

Ett recept från en bekant i Vasa

2 burkar krossade tomater
400 g röda paprikor
8 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 dl ättika
socker (smaka dig fram, börja med 1 dl)
röd färsk chili

Tvätta paprikan noga och kärna ur dem. Skär dem i riktigt, riktigt små tärningar (vi pratar tre millimeters storlek). Tvätta och kärna ur chilin. Skär i samma storlek som paprikan. Anpassa mängden chili till hur stark sylt du vill ha. Jag använde fyra röda chilifrukter av en ganska mild sort.

Blanda tomat, paprika, chili, kryddor och ättika i en kastrull och pressa ner vitlöksklyftorna. Koka på medelhög värme i cirka 20 minuter. Rör ner socker och koka 5 minuter till. Rör om ett par gånger under tiden. Hur mycket socker du vill ha i bestämmer du själv. Jag använde ungefär ett halvt paket socker (250 g). Häll i lite socker i taget och smaka dig fram. Men sylten ska vara sötstark, så snåla inte med sockret.


Du kan använda syltsocker istället för vanligt socker om du vill ha lite tjockare sylt. Jag kör med vanligt socker och låter sylten koka utan lock, för att på så vis få den att tjockna lite. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar