söndag 20 april 2014

Citron- och marängpaj

En skön påsklovsledighet går snart mot sitt slut och i vanlig ordning under påsken, så hinner man äta en hel del godsaker. Till påskaftonens efterrätt gjorde jag den här pajen, en sötsyrlig godsak som smakar absolut bäst med grädde till. Det finns massor av olika recept på just denna paj, i en del tillsätts maizenamjöl i fyllningen men just i detta recept finns mjölet inte med. Ni kan själva testa tills ni fått den smak ni tycker om. Tänk på att inte tillsätta för mycket mjöl i pajdegen, den blir godast om degen är lite lösare tycker jag men det är ju en smaksak. Lycka till och ha en fortsatt trevlig ledighet!

Pajdeg
125 g smör
1 dl socker
1 ägg
ca 4 dl vetemjöl

Fyllning
rivet skal av två citroner
saften av två citroner (ca 1 dl)
3 äggulor
125 g smör
1 1/2 dl socker

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl socker

Blanda pajdegen och låt den vila kallt en stund. Tryck ut den i en pajform och grädda i ca 10 minuter, 225 grader. Låt pajdegen svalna lite.
Smält smöret till fyllningen, tillsätt resten av ingredienserna och rör noga så att inte äggulorna koagulerar. Låt detta sjuda tills det tjocknat, det ska inte koka. Låt fyllningen svalna lite och häll den därefter i pajskalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner sockret.
Bred ut marängen över pajen, höj värmen till 250 grader och ha bara övervärme. Grädda ytterligare några minuter tills marängen fått den färg du vill ha.
Pajen är godast när den har kallnat riktigt ordentligt. Ät grädde till.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar