måndag 6 augusti 2012

Kålpudding


Finns det något godare än vanlig husmanskost. Här är ett recept på en gammal hederlig kålpudding, vansinnigt gott tillsammans med gräddsås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt.
Det finns ett antal recept att gå efter men det här tycker jag är absolut bäst.

1 stort kålhuvud

Färsblandningen:
Ca 800 gram köttfärs
2 st mindre eller 1 stor lök
2 portioner kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt                           
0,5 tsk svart- eller vitpeppar
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens                           

Kålen: 
3 msk sirap
1 msk kinesisk eller japansk soja

Såsen
3 dl vatten
1 st buljongtärning
Grädde
Mjöl

1. Börja med att skära vitkålen i strimlor eller småbitar. Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk. Tillsätt sirap och soja och rör om.
2. Sätt ugnen på drygt 200 grader.
3. Hacka löken fint och blanda den, riset och ägget i köttfärsen. Salta och peppra. Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös.
4. Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i en rymlig ugnsform. Häll buljongen över och lägg återstående kål ovanpå.
5. Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då ha fått fin färg. Om den ser ut att brännas (kolla efter drygt halva tiden) lägg folie löst över.
6. Buljongen blir bas till såsen. Den kan hällas av 10-15 minuter innan kålpuddingen är färdig eller man kan vänta.
7. Red såsen med mjöl (gärna idealmjöl) och späd med grädde och/eller mjölk. Smaka av med salt, peppar, ev soja och vid behov lite buljongtärningssmulor.    





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar