torsdag 17 mars 2016

Niondeklassare


                                                              Bilden från Google

Sitter just nu och vaktar nationellt prov i svenska åk 9 och försöker läsa av deras ansiktsuttryck; en del ser väldigt sammanbitna och koncentrerade ut, några har stressrosor på kinderna, ett par stycken ser trötta ut och sen finns det de som redan är klara och väntar på att få lämna lokalen :)
För många elever är de nationella proven något de gruvar sig för men de brukar få testa att göra ett gammalt nationellt prov för att se hur provet är upplagt och hur frågorna kan se ut, för många är detta bra för att slippa en del av oron.
Den här tiden på året i åk 9 är det mycket för eleverna. Några kämpar med sina uppgifter i de olika ämnena för att klara godkänt betyg och vissa kämpar för att höja sitt betyg och samtidigt har många en aktiv fritid med mycket träningar inom olika idrotter. Det är en jobbig tid för våra ungdomar och vi vuxna har en väldigt viktig roll i deras liv. Alla har inte föräldrar som engagerar sig i hur det går för deras barn och det är då vi i skolan får jobba än mer för att dessa elever ska ha en chans att lyckas.  Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är med föräldrarnas engagemang i sina barn och ett bra samarbete med skolan.
                                                               Bilden från Google
                                             
Det har varit mycket skriverier angående de dåliga betygsresultat som visat sig bland årets nior, en syndabock ska utses och så klart är det mot oss lärare som den största kritiken riktas; Vad gör vi för att stimulera eleverna till att vilja lära sig? Hur intressanta är våra genomgångar och lektioner? Ser vi varje elevs behov? Har vi gjort en individuell handlingsplan för de som behöver? Listan kan göras hur lång som helst när det gäller vad vi lärare ska göra och inte göra. Ingen lärare vill att deras elever inte ska få ett godkänt betyg när de lämnar grundskolan, vi jobbar häcken av oss för att se till att så många som möjligt ska klara sina betyg. Om ni visste vilket otroligt arbete och den tid som läggs ner bland pedagogerna för att hjälpa eleverna att nå sina mål och hur vi kämpar för att ge dem den där gnistan som behövs för att orka.

Nu lyser solen och det droppar från taken, en härlig tid går vi till mötes. Jag önskar Er alla en riktigt fin dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar